در این مقاله که در شماره روز دوشنبه، ۱۶ آبان (۷ نوامبر) روزنامه واشنگتن پست انتشار یافته آمده است که اسناد و اطلاعات آژانس حاکی از آن است که یک دانشمند شوروی سابق و نیز کارشناسان کره شمالی و پاکستانی برای سالها در این زمینه به ایران کمک کردند.
مقام های آمریکایی و اسرائیلی همواره گفته اند از دیدگاه آنها دستیابی ایران به توانایی اتمی تفاوتی با دستیابی این کشور به سلاح اتمی ندارد زیرا به یک میزان موازنه قوا را در منطقه بر هم می زند.
قرار است آژانس بین المللی انرژی طی هفته جاری گزارش خود را درباره فعالیت های هسته ای ایران منتشر کند.
به نوشته واشنگتن پست اطلاعات محرمانه ای که طی سالها به آژانس رسیده به این نگرانی دامن می زند که ایران احتمالا هرگز فعالیت در ابعاد نظامی برنامه اتمی خود را متوقف نکرده است.
این در حالیست مقام های اطلاعاتی آمریکا باور دارند ایران بدنبال فشارهای بین المللی و داخلی تحقیقات مربوط به دستیابی به سلاح اتمی را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرد.
انتظار می رود در گزارش آژانس به آزمایش هایی اشاره شود که گفته می شود ایران طی آن مواد منفجره قوی به کار برده و فعالیت هایی را بر روی چاشنی هسته ای که یک عنصر کلیدی در سلاح های اتمی است، انجام داده است.
در همین حال مقام های کشورهای غربی و اسرائیلی فشارهای خود علیه ایران را افزایش داده اند.
هفته پیش رسانه های اسرائیلی گزارش کردند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، و ایهود باراک، وزیر دفاع آن کشور در حال تلاش برای جلب موافقت همه اعضای کابینه برای حمله یک جانبه به تاسیسات اتمی ایران هستند.
در مقابل، ایران که همواره بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ایش تاکید داشته، این تهدیدها را بی اعتبار دانسته است.
اما به نوشته روزنامه واشنگتن پست گزارش آژانس نشان می دهد که ابعاد نظامی برنامه اتمی ایران از آنچه پیش تر گمان می رفت، "بلندپراوازنه تر، سازمان یافته تر و موفق تر" بوده است.
مقام های آمریکایی می گویند ایران احتمالا هنوز تصمیم به دستیابی به سلاح اتمی نگرفته است اما می خواهد به توانایی اتمی برسد یعنی کلیه قطعات و مهارت های لازم را کسب کند تا اگر لازم شد به سرعت بتواند این قطعات را به هم متصل کند و بمب اتمی بسازد.
'فشار آژانس بر آمریکا' و واکنش ایران
به نوشته واشنگتن پست اطلاعات داده شده به آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد یک دانشمند اتمی شوروی سابق بنام ویاچسلاو دانیلنکو در اواسط دهه ۹۰ در مرکز تحقیقات فیزیک ایران که به برنامه اتمی این کشور مرتبط است فعالیت می کرده است.
این روزنامه می افزاید بر اساس این مدارک دانیلنکو برای حداقل پنج سال در زمینه آزمایش های انفجار هسته ای با ایران همکاری داشت و خود نیز در صحبت با کارشناسان آژانس این همکاری را تصدیق کرده است.
علاوه بر این، دیپلمات ها و کارشناسان تسلیحاتی گفته اند ایران برای بدست آوردن فرمولهای ریاضی و کدهای طراحی تئوریک برنامه اتمی خود به دانشمندان خارجی از جمله کره شمالی اتکا کرده و از حمایت های عبدالقدیر خان، پدر بمب اتم پاکستان نیز بهره برده است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در مقاله خود نوشته است یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی یازده روز پیش برای گفتگو با مقام های ارشد شورای امنیت ملی آمریکا درباره این گزارش به کاخ سفید رفت.
به نوشته این روزنامه بر خلاف ماجرای عراق که آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعاهای دولت جورج بوش درباره برنامه اتمی صدام حسین را رد می کرد، این بار این آژانس است که خواستار فشارهای جهانی علیه ایران است، در حالیکه دولت باراک اوباما عقب نشسته و ناظر ماجراست.
نیویورک تایمز می نویسد روسیه و چین در اقدامی کم سابقه نامه ای به آقای آمانو نوشته و از او خواسته اند جزئیات این گزارش را علنی نکند.
در حالیکه در روزهای اخیر، گمانه زنی هایی در مورد محتوای گزارش آژانس انتشار یافته، مقامات ایرانی بار دیگر هرگونه ارتباط برنامه های هسته ای این کشور با هدف های نظامی را تکذیب کرده و پیشاپیش هرگونه اتهام احتمالی در گزارش مدیرکل آژانس را نادرست خوانده اند.
علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران درباره گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز گفته است اگر آژانس اطلاعاتی درباره برنامه هسته ای این کشور دارد همه موارد را بگوید و به گفته وی "مرگ یکبار، شیون یکبار."
همچنین، روز دوشنبه، احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران در مراسم نماز عید قربان تلویحا وجود اتهاماتی علیه ایران در گزارش آقای آمانو را محتمل دانست و آن را به سرنگونی برخی رهبران کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا ارتباط داد که، به گفته وی، باعث شد تا "سال گذشته تحقیقا سیاه ترین سال نه برای رئیس جمهوری تازه کار آمریکا، بلکه در تاریخ این کشور" باشد.
احمد خاتمی در مورد گزارش آتی مدیرکل آژانس گفت: "من از همین جا به دبیرکل آژاسن می گویم که آبروی آژانس بین المللی انرژی هسته ای را با رفتار خود از بین نبرد زیرا اگر قرار باشد او به عنوان ابزار بی اراده آمریکا عمل کند و علیه ملت آزاده ایران، دروغی را به عنوان سند منتشر کند، مطمئن باشد این باقیمانده آبروی آژانس را خواهد برد."
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر