مدير منطقه خاور ميانه واحد اطلاعات اقتصادى مجله اکونومیست : تاثیر فرصت سوزی های ایران را ۱۰ سال دیگر خواهیم دید
راديو فردا، شهران طبری : تحريم هاى ايران و تاثير آن بر اقتصاد، صنايع و همچنين زندگى روز مره مردم موضوعى است كه اين روزها در مجامع مختلف داخل و خارج از كشور به كرات به آن اشاره مى شود.
اين تحريم ها و تاثير منفى و گاه حتى مثبت آن بر اقتصاد ايران مسئله اى است كه محتاج اطلاعات آمارى دقيق و دسترسى به جزييات تغييرات ناشى از تحريم ها دارد.
آن چه در تحريم هاى سازمان ملل و تحريم هاى اضافه بر آن از سوى آمريكا و ۲۷ كشور اتحاديه اروپا بارها شنيده شد، این است كه هدف اين تحريم ها جلوگيرى از بخشى از برنامه هسته اى ايران است كه بيم آن مى رود براى تهيه بمب هسته اى باشد و مى خواهد ايران را متقاعد كند بهتر است براى حل اين موضوع پاى ميز مذاكره بنشيند.
به علاوه بارها شنيده شد كه غرض از اين تحريم ها هدف گرفتن زندگى روزمره مردم ايران نيست.
مركز اطلاعات اقتصادى در لندن به طور مرتب وضعيت تمام كشورهاى جهان از جمله ايران را بررسى كرده و گزارش هاى خود را براى اطلاع كارشناسان اقتصادى و بازرگانان منتشر مى كند.
براى روشن شدن گوشه اى از ابهام هاى مربوط به تاثير تحريم ها، راديو فردا با ديويد باتر، مدير منطقه خاور ميانه واحد اطلاعات اقتصادى مجله اکونومیست در لندن گفت وگو كرده است.
رادیو فردا: اين روزها مقام های مختلف ايران درباره تحريم ها صحبت كرده و نظر مى دهند که در مجموع معتقدند اين تحريم ها اقتصاد ايران را از پا در نخواهد آورد و حتى مى تواند باعث رشد توليدات داخلى كشور شود. ارزيابى شما چيست؟
دیوید باتر: درست است كه تحريم ها دولت يا اقتصاد ايران را از پا درنخواهد آورد و غرض از اعمال آنها نيز اين نبوده است. هدف تحريم ها بيشتر فشار آوردن بر دولت ايران در طولانى مدت است.
ين تحريم ها باعث از دست رفتن فرصت هاى اقتصادى براى ايران و همچنين زيان هايى است كه ايران به تبع آن متحمل خواهد شد. به علاوه آنها كه تحريم ها را اعمال مى كنند به هيچ وجه فكر نمى كنند اين تحريم ها بلافاصله نتيجه بخش خواهد بود، بنابراين دراين مرحله بايد گفت دولت ايران مى تواند به آسانى با تاثير تحريم ها مقابله كند و همان طور كه در سوال تان اشاره كرديد انگيزه براى توليدات داخلى نيز افزايش خواهد يافت و احتمالا برخى از آنها جانشين كالاهاى تحريمى خواهد شد. اما رسيدن به خودكفايى آن هم در جهان امروز بسيار بعيد است.
اين اولين بارى نيست كه ايران مشمول تحريم هاى اقتصادى مى شود. از ابتداى تشكيل جمهورى اسلامى به خصوص در دوران جنگ با عراق، ايران با تحريم روبرو شد كه براى جبران آن مجبور بود اسلحه و كالاهاى مورد نياز خود را به قيمت چند برابر در بازارهاى دست دوم و سوم تهيه كند. به گفته كارشناسان اقتصادى اين مسئله باعث به هدر رفتن سرمايه مالى و خسارات جبران ناپذير به اقتصاد ايران شد. فكر مى كنيد اكنون اين تحريم ها همين تاثير را داشته باشد؟
همين طور است، يعنى با تحريم ها بهاى معاملات افزايش مى يابد و در طولانى مدت فرصت هاى بهره بردارى اقتصادى از دست خواهد رفت. با اين تحريم ها ورود كالاهاى مورد نياز به ايران قطع نمى شود اما ايران وادار مى شود كالاهاى تحريم شده را به بهاى گزاف خريدارى كند. تحريم بيمه كشتى هاى ايران نيز به معناى آن است كه ايران بايد به دنبال راه هاى گران تر براى جبران آن باشد.
يك تاثير مهم ديگر تحريم ها در بلند مدت عدم سرمايه گذارى در صنايع عمده و زيربنايى ايران مانند نفت و گاز است. اين تاثيرى است كه با گذشت زمان زيان هاى آن بيش از پيش عيان مى شود. حدود ۱۰ سال پيش وقتى ايران توانست در صنعت نفت و گاز سرمايه گذارى عمده اى كند از اين فرصت بهره قابل ملاحظه اى برد، اما اكنون چنين فرصت هايى مى سوزد و تاثير آن را ۱۰ سال بعد خواهيم ديد.
در حال حاضر ايران مى كوشد توليد نفت خود را حدود چهار ميليون بشكه در روز حفظ كند، اما با توجه به شرايط كنونى قادر نخواهد بود توليد خود را افزايش دهد. به علاوه اين ترديد وجود دارد كه در آينده نزديك حتى چهار ميليون بشكه را نيز نتواند تحويل بازار دهد.
اگر به اين موضوع در شكل وسيع تر بنگريم مى بينيم كشورهاى مجاور ايران در خليج فارس در اين سال ها به ميزان قابل توجهى در صنايع نفت و گاز سرمايه گذارى كردند و ظرفيت توليد خود را افزايش دادند. كافى است به قطر نگاه كنيم و ببينيم در زمينه گاز و گاز مايع حتى در همان حوزه اى كه ايران بهره بردارى مى كند تا چه حد پيشرفت كرده، درحالى كه ايران تا چه حد عقب مانده است.
تداوم سرکوب و دستگیری، این بار به بهانه روزهخواری
شهرزادنیوز: احمدرضا رادان جانشين فرمانده نيروى انتظامى، اعلام کرد در چارچوب برقراری "امنیت" در تهران، با روزهخواران به شدت برخورد خواهد شد.
وی با بینظیر خواندن امنیت تهران افزود که این امر عمدتا ناشی از برخورد جدی نیروی انتظامی با "گردنکشان" است. به گفتهی رادان برای حفظ امنیت تهران، با روزهخواران برخورد خواهد شد حتا اگر آنان در خودروی خود مشغول خوردن و آشامیدن باشند.
به گزارش ایلنا، رادان دربارهی برنامههای پلیس برای ماه رمضان افزود: "در اين ماه به دليل اينكه بسيارى از مردم براى انجام اعمال مذهبى خانههاى خود را به خصوص در شبهاى قدر ترك ميكنند، براى گشتها، برنامههاى ويژه پيشبينى شده است."
تحریمها؛ فاز دیگری از توسعه گاز پارس جنوبی تعطیل شد
رادیو آلمان: معاون وزیر نفت خبر از تعطیلی یکی دیگر از فازهای توسعه گاز در پارس جنوبی را داد. این اتفاق به دنبال قطع همکاری شرکت توتال فرانسه که به دلیل اعمال تحریمها ناچار به ترک ایران شده است، صورت گرفت.
از طرف دیگر شرکت انگلیسی ـ آلمانی شل نیز که قرار بود فاز ۱۳ و ۱۴ این میدان گازی را تکمیل کند، قرارداد را نیمه تمام رها کرد.
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت درباره اختصاص نیافتن گاز فازهای ۱۱، ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبی به تولید ال.ان.جی، بدون کوچکترین اشارهای به تحریمها؛ اظهار داشت: «در گذشته برخی کشورها با سیاست مذاکره طولانی مدت و اتلاف وقت، به دنبال آن بودند که توسعه میدان مشترک پارس جنوبی را دچار وقفه کنند و از آنجا که در توسعه میدانهای مشترک مجاز به هیچ گونه وقفهای نیستیم، اجازه ادامه یافتن این روند را ندادیم و با استفاده از منابع مالی داخلی، قرارداد پروژههای یاد شده را منعقد کردیم».
این دومین باری است که طی روزهای اخیر مسئولین دولتی ایران خبر از تعطیلی پروژههای گازی و نفتی میدهند.
تشدید سرکوب دانشجویان به بهانه بدحجابی از مهرماه
مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص برنامه های این دفتر در زمینه طرح عفاف و حجاب در دانشگاهها در سال تحصیلی جدید گفت: با برنامه هایی که امسال در این زمینه انجام شد بحث عفاف و حجاب را از آغاز سال تحصیلی جدید در دانشگاهها به طور جدی تر پیگیری خواهیم کرد.
جلیل دارا در گفتگو با مهر با تأکید بر اینکه برنامه های مختلفی در راستای بحث حجاب در معاونت فرهنگی در حال شکل گیری است، گفت: از زمانی که بحث عفاف و حجاب و پوشش در جامعه دانشگاهی کشور به شکل جدی مطرح شد کمیته هایی تشکیل شد که این موضوع پیگیری شود.
وی افزود: اگر دانشجویی به خاطر تحصیل علم در دانشگاه وارد این فضا می شود تمام ضوابط را رعایت می کند اگر هم مواردی از بدحجابی در فضای دانشگاه مشاهده می شود یک بخشی از آن به دلیل نا آگاهی است و بخش دیگر به این دلیل است که این افراد دغدغه علم آموزی ندارند.
مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم با اشاره به تولید و توزیع کتابچه هایی با موضوع حجاب در دانشگاهها اظهار داشت: یکی از برنامه هایی که در سال تحصیلی که پشت سر گذاشتیم، تولید و ارسال کتابچه هایی با موضوع حجاب در سطح دانشگاههای سراسر کشور بود که البته این امر در سال تحصیلی جدید نیز پیگیری می شود.
دارا خاطرنشان کرد: در سال تحصیلی جدید در پی آن هستیم تا فراخوانی به دانشگاهها ارسال کنیم که دستاوردهای نو و نوآوری های مربوط به عفاف و حجاب به جامعه عرضه شود.
وی افزود: همچنین سعی می شود از همکاری خود دانشگاهیان در زمینه موضوع حجاب استفاده شود چرا که باید در این رابطه یک نوع هماهنگی در سیاست های عفاف و حجاب شکل بگیرد لذا در نظر داریم این موضوع را به شکل جدی تر پیگیری کنیم تا اینکه در دانشگاه یکپارچگی در این راستا ایجاد شود.
مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم به اجرای نشستهای توجیهی در سطح مدیران دانشگاهی اشاره کرد و افزود: با اجرای این نشستها که در مهر ماه نیز ادامه دارد سعی خواهد شد مدیران را در برخورد با بحث پوشش و شأنیت دانشگاه توجیه کنیم.
دارا افزود: ضمن اینکه برگزاری جشنواره ها، مسابقات و نمایشگاههایی با موضوع عفاف نیز می تواند در فرهنگ سازی و نهادینه کردن امر پوشش در دانشگاهها مهم باشد.
وی با تأکید بر اثربخشی بحث آموزش در حوزه عفاف و حجاب گفت: یکی از موضوعات مهم که در راستای مسئله پوشش و فرهنگ سازی این مقوله در جامعه دانشگاهی با اهمیت است، آموزش است که البته آموزش تنها یک جنبه از فرهنگ سازی است و بخشی از آن نیز تبیین رعایت ضوابط حجاب و پوشش در دانشگاه و جامعه است، ما نیز به نوبه خود سعی می کنیم به مرور زمان آموزش در خصوص عفاف را در سطح دانشگاهها نهادینه کنیم.
نگرانی رژیم از گسترش کلیساهای خانگی در ایران
امام جمعه قم نسبت به ترویج گرایش به مسیحیت و گسترش کلیساهای خانگی در بسیاری از شهرهای کشور هشدار داد.
به گزارش مرکز خبر حوزه، آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری در همایش ائمه جماعات استان قم که در حسینیه سپاه علیبن ابیطالب قم برگزار شد، با اشاره به ناتوی فرهنگی دشمنان علیه مسلمانان به ویژه شیعیان اظهار داشت: امروز استکبار جهانی در این راستا سرمایهگذاری و برنامهریزی دقیقی کرده است، به طوریکه در کشور ما گرایش زیادی به مسیحیت به وجود آمده است.
وی افزود: دشمنان با برنامه ریزی خود توانستهاند نسبت به گسترش کلیساهای خانگی در بسیاری از شهرهای کشور اقدام کنند.
عضو خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش روحانیت در اشاعه احکام اسلامی در طول تاریخ اظهار داشت: روحانیت در راستای گسترش احکام دینی و الهی در طول تاریخ سختیهای زیادی را تحمل کرده و شکنجههای بسیاری را کشیده است، به گونهای که میتوان گفت: اگر روحانیت نبود، امروز نشانی از اسلام در ایران وجود نداشت.
وی آگاه بودن به مسائل روز را از وظایف اصلی روحانیت برشمرد و اضافه کرد: امروز روحانیت باید به مسائل دنیا و توطئههای دشمنان آگاه باشند، تا دچار غافل گیری نشوند.
آیتالله حسینیبوشهری در ادامه روحانیون را مورد اعتماد و پناهگاه مردم و به ویژه نسل جوان دانست و گفت: مردم روحانیون را مورد اعتماد خود میدانند و در مسائل مختلف به آنها پناه میبرند، بنابراین روحانیون باید به مسائل جامعه خود آشنا بوده و مردم را به سوی مسیر سعادت هدایت کنند.
وی همچنین خواستار توجه ویژه روحانیون به نسل جوان شد و تأکید کرد: دشمنان اسلام جوانان را هدف اصلی خود قرار دادهاند و با راههای مختلف درصدد ضربه زدن به آنان هستند، بنابراین باید توجه ویژه به این قشر از جامعه شود تا گرفتار توطئههای دشمن نشوند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: عدهای به غلط معتقدند که نسل جوان هواپرست و خوش گذران است، اما تاریخ خلاف آن را ثابت کرده، به طوریکه حضور پرشور جوانان در جبهههای حق علیه باطل در دوران دفاع مقدس نمونه بارز آن است.
آیتالله حسینی بوشهری در ادامه با بیان اینکه روحانیون پرچمدار دین خدا هستند، گفت: روحانیون باید مخاطبشناس بوده و با انواع تهدیدها و روشهای خنثیسازی آن آگاه باشند.
امام جمعه قم در بخش پایانی سخنان خود با انتقاد از فضای برخی از دانشگاهها اذعان داشت: امروز متأسفانه به قدری این فضا مسموم شده که بسیاری از جوانان متدین ما با ورود به فضای دانشگاه با مشکل مواجه میشوند.
بحران اتمی و مذاکره با آمریکا؛ وضعیت آشفته رژیم
سایت خبرآنلاین نزدیک به علی لاریجانی امروز گزارشهايی مربوط به بحران اتمی رژیم و احتمال گفتگو با آمریکا را منتشر کرده که نشاندهنده وضعیت آشفته جمهوری اسلامی است. گفتنی است رفسنجانی در اوایل تیرماه امسال با انتشار متنی به مناسبت سالگرد کشته شدن بهشتی، اوضاع جمهوری اسلامی را آشفته بازار توصیف کرده بود.
گزارشهای خبرآنلاین: علی اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل گفته، آماده گفتوگوی هستهای با آمریکا هستیم. ولی از سوی دیگر رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه رژیم گفته، جمهوری اسلامی بنا ندارد وارد مذاکرات دوجانبه با آمریکا شود.
علیاکبر ولایتی: آماده گفتوگوی هستهای با آمریکا هستیم
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در جریان سفر به سوریه گفت که ایران آماده است درباره برنامه هستهای خود با آمریکا گفتوگو کند.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، علیاکبر ولایتی در کنفرانسی خبری در سفارت ایران در دمشق، گفت: بهرغم اینکه اعتقادی به دولت آمریکا نداریم، آماده هستیم با این کشور درباره برنامه هستهای گفتوگو کنیم.
مهمانپرست: ایران بنا ندارد وارد مذاکرات دوجانبه با آمریکا شود
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران بنا ندارد وارد مذاکره دوجانبه با آمریکا شود و کسی نیز تاکنون این حرف را اعلام نکرده است.
به گزارش خبرآنلاین رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از ظهر امروز در نشست هفتگی خود با اصحاب رسانه در خصوص مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا واکنش نشان داد و با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی بنای مذاکرات دو جانبه با آمریکا را ندارد خاطرنشان کرد: تا کنون نیز کسی این حرف را اعلام نکرده است.
وی که در واکنش به سوال خبرنگاری در خصوص پیش شرط های ایران برای مذاکره با آمریکا سخن می گفت افزود: بحثی که مطرح شد این بود که در خصوص بحران های بین المللی و مشکلاتی که برای جهان وجود دارد و برای راه حل آن ها منطق کشور ما مطرح شود.
مهمانپرست تاکید کرد: ما آمادگی داریم در حضور همه ملت های جهان منطق خود را در این رابطه مطرح کنیم تا ببینیم منطق ما غلبه خواهد کرد یا منطق آن ها.
اگر 23 هزار پرستار استخدام نشوند، تجمع میكنيم
روزنامه ابتکار: رئيس سازمان نظام پرستاري گفت: «چنانچه استخدام 23 هزار پرستار محقق نشود و با تصويب شوراي عالي نظام پرستاري تا آخر ماه رمضان اجرايي نشود، جامعه پرستاري كاري را كه در سال 83 كرد تكرار ميكند، يعني درخواست برگزاري تجمع را اگر اين روند تا آخر ماه رمضان ادامه داشته باشد به وزارت كشور ارائه ميكنيم، گر چه اميدواريم پرستاران به صورت خودجوش دست به اقدامي نزنند.»
به گزارش ايلنا، غضنفر ميرزابيگي در نشست خبري با اشاره به اينكه 50 درصد كادر بهداشتي و درماني كشور پرستاران هستند، افزود: «اين درحالي است كه با مشكلات ساعت كار بالا و نداشتن تعرفه خدمات دست و پنجه نرم ميكنند.»وي ادامه داد: «اگر مسئولان نگران تجمع پرستاران هستند كه شايد بعد از 2 ساعت هم جمع شود اما ما نگران اين هستيم كه پرستاران بيانگيزه و بيتفاوت شوند و بدون دلسوزي براي بيماران فقط بيايند و ساعات كاريشان را پركنند و بروند، در اين صورت ديگر نظام مراقبت از سلامت بيماران به كلي از بين ميروند و اين خطري است كه سلامت مردم را تهديد ميكند كه بايد جلوي آن را با اجراي كامل قوانين بگيريم.»
ميرزابيگي گفت: «با وجود اينكه طرح كاهش ساعت كاري پرستاران و قانون ارتقاي كيفي خدمات پرسنل باليني در مجلس تصويب و شوراي نگهبان تأييد كرد و با وجود اينكه رئيس جمهور ابلاغ كرده و حتي در روز پرستار نيز اعلام شد كه بايد زمينه استخدام 23 هزار پرستار فراهم شود، اما هنوز با وجود پيگيريهاي وزارت بهداشت و موافقت معاونت سرمايه انساني، به دليل مخالفت معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري اجرا نشده است.»رئيس كل سازمان نظام پرستاري افزود: «اجراي مصوبه جذب 20 هزار پرستار در بخش دولتي از سوي معاونت سرمايه انساني رياست جمهوري نيازمند تخصيص اعتبار 230 ميليارد توماني براي سال 89 كه همان ماهانه 19 ميليارد تومان است و تصويب پستهاي سازماني براي آنها هنوز عملي نشده است.»ميرزابيگي گفت: «اگر استخدام 23 هزار پرستار مشكل قانوني دارد، دولت با لايحه يا نمايندگان با طرح دوفوريتي آن را حل كنند اما تصور ما اين است با تصويب قانون ارتقاي كيفي خدمات پرسنل باليني و ابلاغ و دستور رئيس جمهوري هيچ مشكلي براي جذب يكباره 20 هزار پرستار در سال جاري وجود ندارد.»